Početna stranica Portala pravosuđa BiH

Kantonalno tužilaštvo
Bosansko-podrinjskog kantona

Potvrđena optužnica zbog zasada i uzgoja 33 biljke Indijske konoplje

21.12.2020.

Općinski sud u Goraždu je u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Bosansko podrinjskog kantona protiv Bešlije Adnana iz Goražda zbog krivičnih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ-a F BiH i krivičnog djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ F BiH, a u vezi sa članom 54. KZ-a F BiH.

Optuženi Adnan Bešlija  se tereti za krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ F BiH  jer dana 01.09.2020. godine policijski službenici MUP-a BPK Goražde, su  prilikom pretresa porodične kuće koju koristi optuženi u dnevnom boravku pronašli 1 (jednu) PVC vrećicu sa sadržajem opojne droge „Cannabis“, ukupne neto mase 0,406 grama,  a na teret mu se stavlja i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ-a F BiH, jer u dvorištu kuće su pronađene 33 ( trideset tri ) stabljike biljke Indijske konoplje, a za koje je naknadnim vještačenjem utvrđeno da sadrže psihotropnu supstancu tetrahidrokanabinol (THC) – Cannabis.

 

Istražne radnje su provedene od strane policijskih službenika MUP-a BPK-a, a pod nadzorom Tužilaštva BPK. Na osnovu prikupljenih dokaza u toku istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu, a koja je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Goraždu.

 

Molimo vas da prilikom preuzimanja informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona u predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optuznica

Prateće fotografije

New-Doc-2019-08-22-10.00.00_1.jpg